Her zaman şöyle derler: “Yaralanmak için değil, eğlenmek için buradayız.”
Hiçbir zaman atölyeye adım attığınız zamankinden daha önemli olamaz. Kendinizi genel iş kazalarından korumak, güvenli bir atölye için ilk adımdır.
İlk olarak, kullanacağınız alet ve makinaları tanıyın. Başlamadan önce bu makinaların yada aletlerin kılavuzlarını okuyun ve makinenin nasıl çalıştığını bildiğinizden emin olun.
Hangi ekipmanı kullanacağınıza bağlı olarak, kendinizi tam anlamıyla koruyabilmek için çeşitli güvenlik ekipmanlarına ihtiyacınız olabilir. Ana hatlarıyla, korunmak için aşağıda belirttiğimiz bu dört tip iş güvenlik ekipmanına ihtiyacınız olacaktır.
İŞİTME KORUMASI:
Makineniz her çalıştığında -özellikle üzün süre çalıştığında- kulaklarınızı kapatmanız gerekir. Kısa zamanlı yüksek ses düzeyleri hemen bir sorun yaratmasa da, uzun vadede yüksek sesler işitme duyunuzda kalıcı zararlar ortaya çıkarabilir.
Bir süre çalışıp makinayı kapattıktan sonra ilk etapta sizde etraftaki sesleri duymakta güçlük çekecekseniz.
Bu yüzden sesi azaltmak ve işitme duyunuzu korumak için gürültü önleyici kulaklıklar, kulak tıkaçları ya da diğer onaylanmış ve piyasada bilinen markalı işitme koruyucularını kullanın.
GÖZ KORUMASI:
Ahşap işleme makineleri toz, parçacık, çubuklar gibi parçaları ortaya çıkarır, bunların hepsi de görme duyunuz için tehlikeli olabilir. Gözlerinizi -ve bazı durumlarda yüzünüzü- kapalı tutmak, yaralanmayı engellemenin kolay bir yoludur. Çoğu makineyi kullanırken koruyucu gözlük takmak yeterlidir.
Bir torna tezgahı ya da bazı testereleri kullandığınız durumlarda ise toz ve kıymıkları gözünüzden uzak tutmak için tam yüz siperinin korumasına ihtiyacınız olabilir.
Çok yoğun toza maruz kalıyorsanız gözünüsü tamamen kapatan Goggle tip gözlükleri de tercih edebilirsiniz.
SOLUNUM KORUMASI:
Ahşap işleme makinelerinin toz ürettiğinden bahsetmiştik.
Toz sadece gözü tahriş etmez; akciğerlerinizi, burnunuzu ve sinüs kanallarınızı da tahriş edebilir. Ayrıca bazı ahşap ve kompozit malzemelerin tozu diğerlerinden daha tehlikelidir. Burnunuzu ve ağzınızı basit bir toz maskesi ile kapatmak maruz kalacağınız çoğu tehlikenin icabına bakacaktır.
Akciğerlerinizi tahriş eden tek şeyin toz olmadığını aklınızda bulundurun!
Cilalar ve diğer atölye kimyasalları vücut problemlerine de neden olabilecek dumanlar çıkarabilir. Böyle durumlarda, değiştirilebilir filtreleri olan daha dirençli bir maskelere (gaz maskesi vb) ihtiyacınız olabilir.
Eğer cila ve atölye kimyasalları kullanıyorsanız, iyi havalandırılan bir yerde bulunduğunuzdan emin olun.
EL KORUMASI :
Atölyenizde kanamalı bir kaza halinin olmamasını sağlamak da önemlidir.
Bir ahşap kıymığı kadar küçük bir şey bile eğer tedavi edilmezse bir sorun haline gelebilir. Sizde iyi biliyorsunuz ki atölyenizin her yerinde keskin bir şeyler bulunur.
Malzemeleri kullanırken koruyucu bir eldiven giymenin faydası mutlaka olacaktır.
Eğer oyma ile uğraşıyorsanız, aracın eldiven malzemesini kesmesini önlemeye hizmet edecek şekilde tasarlanmış bir eldiven arayın. Tek kullanımlık eldivenler malzemeleri yapıştırırken ya da cilalarken ellerinizi koruyabilir.
Atölyede güvende olmak bu temel koruma malzemeleri ile başlar.
Kulaklar, gözler, solunum yolları ve eller tamamen kapalıyken ve itme çubuğu, klavuz tahtası gibi bazı spesifik güvenlik araçları ile atölyenizde güvenle çalışmak ve iyi vakit geçirmek için hazır olacaksınız
https://www.woodcraft.com/blog_entries/essential-workshop-safety-equipment-eyes-ears-lungs-hands